Przynajmniej raz w tygodniu w naszym domu przyrządzamy kurczaka. W końcu to mięso można przygotować w tylu odsłonach, że naprawdę trudno je wszystkie zliczyć. Ale dobrych pomysłów nigdy nie za wiele, dlatego Andrzej Polan postanowił podzielić się swoją znakomitą recepturą na kurczaka zapiekanego z pysznym kalafiorem.
Soczysty kurczak, delikatny kalafior i rozpływający się w ustach ser w towarzystwie aromatycznych przypraw to prosty przepis na kolację lub obiad dla całej rodziny. Takie danie bez wątpienia warto włączyć do swojego codziennego menu!
Składniki:
300 ml białego wina
3 filety z kurczaka
1 kalafior
1 cebula czerwona
400 ml mleka 2%
2 łyżki mąki kukurydzianej
250 ml maślanki
120 g serów żółtych – 70 g goudy i 50 g havarti
Pomidory suszone z ziołami Smak
Oliwki zielone Smak
Musztarda chrzanowa Prymat
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
Do smaku: Przyprawa do kurczaka ziołowa, Sól morska jodowana Prymat
Do dekoracji: roszponka
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.