Dziś znów kontynuujemy wątek hiszpański. Tym razem Robert Sowa zaprasza nas na pyszne i pikantne krewetki z hiszpańskim chorizo. Doda pomidory concasse, doprawi aromatycznymi ziołami i poda z gorącymi, chrupiącymi grzankami. Brzmi pysznie.
Chorizo, to tradycyjna hiszpańska kiełbasa wyrabiana z wieprzowiny. Odznacza się charakterystycznym pikantnym smakiem oraz wyrazistym zapachem. Uwielbiana w Hiszpanii, ale doceniana także poza jej granicami. Spróbujcie użyć jej do przygotowania krewetek. Robert Sowa proponuje podać je z pomidorami concasse – podzieli się z nami jak je przygotować oraz co zrobić, aby chorizo było bardziej pikantne. Całe danie doprawcie papryką wędzoną, która nada daniu wyraźnego, lekko słodkawego smaku. Świetnie sprawdzi się tutaj również imbir mielony ze swoim zdecydowanym, korzennym aromatem i cytrynowo-słodkawym smakiem. Pysznie!
Składniki:
20 oczyszczonych krewetek
100 g kiełbasy chorizo
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek masła
1 duży pomidor
½ posiekanego pęczku bazylii
2 grzanki
Kapary Smak
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Papryka wędzona słodka mielona, Imbir mielony Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.