Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne polędwiczki w cytrynowym pieprzu z pieczarkami, DS XVII odc. 36
Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele różnych sposobów:
* duszone w sosie własnym
* pieczone
* smażone.
W dzisiejszym przepisie polędwiczka wieprzowa zamarynowana została w aromatycznych przyprawach o delikatnej nucie smakowej: papryce słodkiej i suszonej cebuli. Tak przygotowana, pieczona była w w rękawie, dzięki czemu mięso było soczyste i pełne smaku. Jeśli szukacie alternatywy dla ziemniaków i klasycznej surówki, podajcie polędwiczki z komosą ryżową i duszoną w sosie sojowym kapustą pak choi i marynowanymi pieczarkami.
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza z opcją góra-dół.
2. Polędwiczkę posypujemy z obu stron cebulą suszoną, słodką papryką i solą. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy. Pieczemy minimum 25 minut lub dłużej – jeśli chcemy, aby mięso było bardziej wypieczone.
3. Komosę ryżową płuczemy na sitku w zimnej wodzie. Wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
4. Białą część pora kroimy w cienkie talarki, siekamy papryczkę chili oraz imbir. Pora, chili i imbir wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym.
5. Gdy por lekko się zeszkli, wsypujemy pieprz cytrynowy i wlewamy sos sojowy.
6. Pak choi kroimy na duże kawałki i również wrzucamy na patelnię. Mieszamy i podsmażamy, do czasu aż liście pak choi zwiędną.
7. Dodajemy marynowane pieczarki i zdejmujemy patelnię z palnika.
8. Siekamy szczypiorek. Połowę wrzucamy na patelnię, a połowę zostawiamy do dekoracji.
Sposób podania:
Aromatyczne kawałki polędwiczki podajemy z warzywami, pieczarkami i komosą ryżową. Danie posypujemy szczypiorkiem i sezamem.