Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z brukselki
Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają.
Grzyby kroimy w kostkę.
Marchewki obieramy i kroimy w talarki.
Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe kroimy na pół.
Do garnka wrzucamy mięso ze ścinkami oraz marchew. Smażymy kilka minut. Dodajemy grzyby, smażymy przez kwadrans lub dłużej. W zależności ile wody w sobie mają. Dodajemy brukselki, zalewamy gorącym bulionem warzywnym (w trakcie podlewamy wodą) i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wsypujemy kminek i lubczyk.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości brukselki.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.