Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z malinami
Bułeczki drożdżowe z malinami to doskonały pomysł na podwieczorek. Miękkie, puszyste i delikatne ciasto w połączeniu z soczystymi owocami wspaniale smakuje, zwłaszcza gdy jest podane do filiżanki kawy lub herbaty.
Kroki postępowania
Mleko lekko podgrzać , dodać cukier wymieszać.
Rozczyn: Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Do pozostałego mleka dodać żółtko i całe jajko, wymieszać. Masło przełożyć do rondla rozpuścić, ostudzić. Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek , dodać rozczyn, mleko z jajkami i rozpuszczone masło, oraz szczyptę soli, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto ma być gładkie i elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Kruszonka: Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać bułeczki kruszonką.
Włożyć drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut.