Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: kasza z warzywami, boczkiem i jajkiem wg Piotra Ogińskiego
Ugotować kaszę gryczaną niepaloną.
Rozgrzać 2 patelnie i wlać na nie olej. Na jednej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, a na drugiej boczek.
Do podsmażonej cebuli dodać ugotowaną kaszę wraz ze szparagami oraz rzodkiewkami i podsmażać przez ok. 1 minutę. Po tym czasie na patelnię z boczkiem wbić jajko, a kaszę doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem, kminem, majerankiem, sosem ostrygowym oraz sojowym i smażyć jeszcze ok 2 minuty. Kiedy kasza jest gotowa dodać do niej zieloną cebulkę i wyłożyć wraz z boczkiem, jajkiem oraz liśćmi buraka. Podawać z zsiadłym mlekiem.
Jeśli lubicie dania z kaszy zróbcie koniecznie kaszę gryczaną z warzywami i boczkiem.