Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Sałatka z Murcji wg Piotra Ogińskiego
Z pomidorów malinowych usuwamy białą część i kroimy na ćwiartki, tak jak jest to pokazane na filmie, po czym przekładamy je do miski.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do miski wraz z cebulą, całość solimy, mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut by puściły wodę.
W międzyczasie do miseczki wsypujemy paprykę wędzoną, dodajemy sok z cytryny oraz musztardę pomidorową i energicznie mieszając całość za pomocą trzepaczki rózgowej wlewamy oliwę, tak by dokładnie połączyła nam się z resztą składników.
Do dressingu przelewamy wodę którą puściły pomidory i całość ponownie mieszamy energicznie, tak aby powstał nam jednolity sos.
Wrzątek solimy i gotujemy jajka przez 7 minut. W oleju rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza smażymy ziemniaki pokrojone w 2 cm kostkę przez ok 8-10 minut.
Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i ponownie smażymy na oleju rozgrzanym do 220 stopni do momentu aż będą złociste (ok. 3-4 minuty).
W międzyczasie upieczony czosnek rozgniatamy na desce i przekładamy do majonezu, dodajemy biały pieprz, sok z cytryny oraz pietruszkę i całość dokładnie mieszamy.
Kiedy wszystko jest gotowe przechodzimy do składania sałatki. Jajka kroimy na ćwiartki, do sałatki dodajemy 6 łyżek dressingu, kapary oraz oliwki, dokładnie mieszamy i wykładamy dookoła talerza tak jak jest to pokazane na filmie. Na sałatce układamy jajko oraz tuńczyka, na środku układamy smażone i solone ziemniaki, sałatkę polewamy aioli oraz resztą dressingu, ozdabiamy świeżym oregano oraz cząbrem i podajemy.
Smacznego!