Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Tarta z białą kiełbasą wg Piotra Ogińskiego
Składniki na ciasto przełóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.
Dobrze wymieszane ciasto rozkładamy płasko na foli spożywczej, dokładnie owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut.
W międzyczasie do ugotowanych buraków dodajemy miód, sok z cytryny, oliwę, orzechy włoskie, zieloną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm, po czym nawijamy je na wałek, przekładamy na formę wysmarowaną masłem, dociskamy w rogach, nakłuwamy widelcem oraz ściągamy nadmiar ciasta i pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 15 minut.
Kiedy tarta się upiekła, przechodzimy do nadzienia, jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietanki, doprawiamy przyprawą do żurku, majerankiem, pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Na tartę wykładamy zblanszowane ziemniaki, tak jak jest to pokazane na filmie, następnie układamy cebulę, kiełbasę oraz połówki jajek.
Tak przygotowaną tartę zalewamy masą z jajek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Gotową tartę kroimy na kawałki, na talerz wykładamy sałatkę, na którą kruszymy ser oraz układamy listki mięty, obok robimy łezkę z kremu chrzanowego i kładziemy kawałek tarty.
Smacznego!