Przepis i sposób przygotowania na: Deser "Trzy smaki"
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić galaretkę z kawałkami pomarańczy
- jak zrobić frużelinę śliwkową
- jak zrobić niskokaloryczny deser
KROK 1. Wodę zagotowujemy i odmierzamy 400 mililitrów. Zawartość opakowania z galaretką wsypujemy do gorącej wody, dodajemy ksylitol, dokładnie mieszamy i studzimy. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do szklanek lub pucharków, zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia.
KROK 2. Z 400 mililitrów zimnego mleka odlewamy ćwierć szklanki, wsypujemy do niej zawartość opakowania z budyniem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, a gdy się zagotuje, wlewamy zawartość szklanki i mieszamy do momentu zgęstnienia. Budyń studzimy, a następnie układamy na wierzchu stężałej galaretki. Ponownie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
>> Poniżej podaję proporcje na słoiczek frużeliny śliwkowej. Do przygotowania dwóch deserów użyłam jej tylko 3 łyżki.
KROK 3. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka. Do owoców dodajemy 2/5 szklanki wody, sok z cytryny oraz ksylitol i gotujemy przez chwilę w zależności od pożądanej gładkości frużeliny. W pozostałej części zimnej wody rozpuszczamy żelatynę i skrobię, dodajemy do garnka i mieszamy. Frużelinę studzimy i układamy na stężałym budyniu (po około 1,5 łyżki).