Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pączki.
Z porcji wychodzi około 50-60 pączków. Ilość zależy od wielkości szklanki, którą wycinamy pączki.
Zamiast octu możemy dodać 1 łyżkę spirytusu.
Polecam przepis na smaczne domowe pączki. Dokładny opis przygotowania pomoże nawet początkującym w kuchni. Powodzenia!
1.Drożdże rozetrzeć z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
2. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, szczyptę soli, łyżkę octu i ciepłe mleko, zagnieść ciasto. Pod koniec dodać olej i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na około 2 godziny, żeby ciasto podrosło.
3.Ciasto wałkować ,szklanką wykrawać krążki i na każdy nakładać porcje marmolady, przykładać kolejnym krążkiem i za pomocą mniejszej szklanki wycinać pączki.
4.Pączki układać na stolnicy posypanej mąką i zostawić do wyrośnięcia, w cieple na około 30 minut.
5.Na rozgrzanym oleju smażyć pączki, po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
6. Pączki oprószyć cukrem pudrem.