Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Kurczak tajski w zielonym curry, odc. 9
MARYNATA:
2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Siekamy pęczek szczypioru oraz 2 zielone papryczki chili, limonkę kroimy na pół. Liście bazylii i kolendry siekamy. Czosnek, szczypior, zieloną papryczkę chili oraz liście kolendry i bazylii wrzucamy do kielicha blendera. Całość zakwaszamy sokiem z limonki i dodajemy oliwę. Następnie blendujemy wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy marynatę mielonym zielem angielskim oraz solą himalajską.
KURCZAK:
Z filetów kurczaka wycinamy polędwiczki. Filety z piersi kurczaka i polędwiczki kroimy w paseczki, przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
CURRY:
1 cukinię kroimy w półplasterki, a zieloną paprykę w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cukinię z zieloną papryką. Usmażone warzywa przekładamy do miski. W tym samym garnku smażymy zamarynowane mięso. Dodajemy liście kaffiru, orzechy pistacjowe oraz 2 zmiażdżone nożem łodygi trawy cytrynowej. Doprawiamy łyżką mielonego imbiru. Następnie wrzucamy do garnka podsmażone warzywa (cukinie z papryką) i całość zalewamy mlekiem kokosowym.
PODANIE:
Danie przekładamy do talerza. Posypujemy orzechami pistacjowymi. Pieprz kolorowym ziarnisty rozcieramy w moździerzu i posypujemy nim potrawę.