Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pancakes z chia i owocami, odc. 15
Około 10 truskawek kroimy na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy truskawki. Podsmażamy je krótko, po czym dodajemy 2 gałązki świeżego rozmarynu, łyżkę suszonej żurawiny, łyżeczkę kardamonu i łyżkę miodu. Przyprawiamy szczyptą soli himalajskiej i dokładnie mieszamy.
Do blendera wbijamy 2 jajka, zalewamy 1½ szklanki mleka migdałowego. Dodajemy 8 łyżek mąki, pół łyżeczki sody, 3 łyżki nasion chia oraz 2 łyżeczki cukru z wanilią i miksujemy. Ciasto ma być nieco gęstsze niż na naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego. Łyżką nakładamy ciasto, formując placuszki i smażymy, aż zarumienią się z obu stron.
Placuszki wykładamy na ręcznik papierowy lub deskę, aby odsączyć tłuszcz, a następnie wykładamy je na talerz, przykrywamy podgrzanymi truskawkami i polewamy sosem maślano-miodowym z patelni. Danie dekorujemy malinami, borówkami oraz listkami świeżej mięty.