Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pierś z gęsi ze śliwkami i żurawiną, odc.7
Przepis na piersi z gęsi ze śliwką i żurawiną to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Wyrazista gęsina doskonale komponuje się z kwaśnymi śliwkami i żurawiną. Całość dopełniają przyprawy, takie jak owoc jałowca i rozmaryn.
Gęś w marynacie:
1. Do miski wlewamy nalewkę z pigwy, dodajemy sól ziołową, miód i musztardę, po każdym składniku mieszając marynatę.
2. Nacinamy skórę na gęsi i od strony skóry wkładamy mięso do marynaty. Marynujemy w lodówce, najlepiej do 12 godzin.
3. Nagrzewamy suchą patelnię. Piersi obsmażamy, zaczynając od strony skóry. Gdy wytopi się tłuszcz, a skórka będzie złocista, czyli po ok. 2-3 minutach, mięso przekładamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze minutę.
4. Gęsinę skórą go góry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości piersi, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy gęś się piecze, możemy przygotować śliwki z żurawiną.
Śliwki z żurawiną:
1. Cebulę kroimy w drobne piórka, paprykę chili w plastry. Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
2. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło klarowane i dodajemy cebulę oraz papryczkę chili. Dokładnie mieszamy i po chwili wrzucamy śliwki. Podsmażamy 2 minuty i wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy miód, mieszamy całość, doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu owocem jałowca.
3. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Dusimy całość 1-2 minuty.
Sposób podania:
1. Pierś wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 3-4 minuty, by „odpoczęła”.
2. Pokrojony sękacz układamy na talerzu. Gęsinę kroimy w cienkie plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.
3. Kawałki mięsa układamy na sękaczu, obok dodajemy śliwki z żurawiną. Danie dekorujemy gałązką rozmarynu.