Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Spaghetti z indykiem w sosie winnym, odc. 28
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od marynaty. W misce łączymy musztardę, olej i przyprawę do indyka. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy pokrojone w małe kawałki mięso. Indyka odkładamy na co najmniej 10 minut, a najlepiej na kilka godzin.
2. Gdy indyk się marynuje, możemy przygotować warzywa. Czosnek, papryczki chilii, pieczarki i białą część pora kroimy w plastry.
3. Na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym przekładamy indyka i obsmażamy, aż się zrumieni.
4. Następnie do indyka dokładamy czosnek, papryczki chilli, pieczarki i białą część pora. Doprawiamy tymiankiem i smażymy przez 3-4 minuty.
5. Na patelnię dodajemy słodki zielony groszek, dolewamy wino i mieszamy.
6. Gdy wino odparuje, dolewamy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy całość. Redukujemy sos na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
7. W tym czasie wstawiamy osoloną wodę do gotowania makaronu. Makaron gotujemy al dente przez 6 minut.
8. Gdy sos się zredukuje, dodajemy liście szpinaku, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu.
9. Za pomocą tarki lub obieraczki do warzyw wykrawamy cieknie płatki parmezanu.
10. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy całość. Podgrzewamy na małym ogniu na 1-2 minuty.
Sposób podania:
Spaghetti z indykiem w sosie winnym dekorujemy płatkami parmezanu i listkiem bazylii greckiej.