Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami to aromatyczna przekąska składająca się z drożdżowego ciasta i pieczarkowego farszu, tworzących wspólnie zgrany duet. Jak zrobić drożdżowe paszteciki z pieczarkami? Pierwszym krokiem w przygotowaniu pasztecików z pieczarkami jest dobre wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia na ok. 60 minut lub do zwiększenia swojej objętości. Po tym procesie dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy na kształt prostokątów, nadziewamy pieczarkami i zwijamy w rulonik. Pokrojone z rulonika paski kładziemy na blasze i dajemy chwilę na "odpoczynek", smarujemy rozkłóconym jajkiem lub jak w tym przepisie masłem.
Kroki postępowania
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy. Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju, staramy się odparować cały płyn. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt, następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki, rolujemy i kroimy roladki.