Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej
Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej to harmonijne połączenie smaków, które na śniadaniowym stole stanie się słodkim obiektem, po który wszyscy będą chcieli sięgnąć. Delikatna w smaku dynia jest bazą tego dżemu i nadaje mu lekkości i słodko-korzennego smaku idealnie współgrającego ze słodyczą jabłek. Dodatek galaretki pomarańczowej nadaje dżemowi intensywnego, pomarańczowego smaku który doskonale komponuje się z jabłkami i dynią. Dżem z dyni i jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru dyni i jabłek w sezonie jesienno-zimowym, będąc wspaniałym urozmaiceniem dla tradycyjnych dżemów.
Dżem dyniowo-jabłkowy przepis:
Kroki postępowania
Dynie i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dynie i jabłka przełożyć do garnka.
Dynie i jabłka przełożyć do osobnych garnków i dolać do nich po odrobinie wody. Gotować aż zmiękną.
Gdy dynia i jabłka będą miękkie przełożyć do jednego garnka i wymieszać.
Cały czas gotując dodawać stopniowo cukier i w między czasie próbować by nie było za słodkie lub dodać więcej cukru gdy będzie potrzeba.
Na koniec dodawać galaretki, wymieszać dokładnie.
Gorące przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok 20 min.
Smacznego :)