Przepis i sposób przygotowania na: FILETY Z MIRUNY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
Filety z miruny z chrupiącą skórką robi się niezwykle prosto. Należy pamiętać, aby ryba była osuszona, delikatnie panierowana i włożona na naprawdę rozgrzany olej, skórą do góry. Miruna smażona jest gotowa w kilka minut. Ryby smażnone podawajcie z kwaskowymi warzywami - kapustą kiszoną, sałatą z vinaigrettem. Świetnie do smażonej miruny niej pasują frytki czy pieczone ziemniaczki.
Kroki postępowania
Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby panierować najpierw z obu stron w mące, a następnie tylko z jednej strony tej bez skóry w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące. Tak przygotowaną rybę do razu kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem stroną panierowaną w jajku i mące do dna patelni, tak aby skóra była u góry.
Zdjąć gotowe filety z miruny z patelni. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.