Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka w coli
Karkówka marynowana w coli na grilla to dość popularny sposób na to by mięso skruszało i podczas grillowania ładnie się skarmelizowało. Marynowanie w coli wpływa na strukturę mięsa - jest delikatniejsze i dzięki długiemu marynowaniu ma lepszy smak.
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podane składniki na marynatę włożyć do wysokiego naczynia wraz z obranymi ząbkami czosnku i dokładnie zmiksować blenderem. Karkówkę zalać marynatą i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
2. Po marynowaniu, wyjąć karkówkę z lodówki. Przed wrzuceniem mięsa na ruszt musi mieć temperaturę pokajową. Plastry karkówki piec na mocno rozgrzanym grillu ok. 10 minut z każdej strony. Do miękkości mięsa. W trakcie grillowania można dodatkowo polewać mięso pozostałą marynatą.
3. Podawać z ulubionymi dodatkami, pieczonymi ziemniaczkami czy sałatką colesław.