Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w pomarańczach z rodzynkami
Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam gorąca wodą przed starciem skórki.
Nogi od kaczki przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, sok z połowy pomarańczy i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo na noc. Jedną pomarańczę filetuję i kroję w plastry. Drugą połówkę pomarańczy kroję w plastry ze skórą.
Nogi od kaczki przekładam na rozgrzaną patelnię i przesmażam z każdej strony aż się zrumieni. Na dno naczynia do zapiekania wykładam cebulę w której kaczka się marynowała, układam kaczkę. Posypuję skórką startą, dodaję rodzynki, układam plastry pomarańczy ze skórką. Naczynie wstawiam do piekarnika temp. 190 stopni i jak się nagrzeje piekę około półtorej godziny.
Po 30 minutach podlewam kaczkę sokami które wytworzy. Jak zacznie się za bardzo rumienić przykrywam folią podczas pieczenia.