Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta marynowana - błyskawiczna
Błyskawiczny przepis na marynowaną białą kapustę z marchewką i cebulą. Wystarczy wymieszać składniki, zalać aromatyczną marynatę octową i umieścić w lodówce, by składniki dobrze się połączyły. Jako pojemnik idealnie sprawdzi się duże pudełko po popcornie!
Jak zrobić błyskawicznie białą kapustę marynowaną?
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, pokroić na ćwiartki i poszatkować dość drobno. Cebulę pokroić w kostkę, podobnie jabłka. Marchewkę utrzeć.
Składniki wymieszać i włożyć do dużego pojemnika - ja używam wiaderka po popcornie.
Do kapusty dodać ciepłą, ale nie gorącą, marynatę ugotowaną z wody i octu 6% (np. octu jabłkowego). Dodać przyprawy, w tym sporo pieprzu.
Dolać olej i wymieszać - ugnieść w pojemniku i zamknąć wieczkiem.
Wstawić do lodówki na 12-24 godzin. Po tym czasie już nadaje się do podania, jako dodatek do obiadu.
W miarę zjadania należy przekładać do mniejszego pojemnika, aby nie pozostawało w nim zbyt wiele powietrza.
Przed podaniem, do kapusty marynowanej dodaję świeżo posiekaną małą cebulę.