Przepis i sposób przygotowania na: Kawowy piernik
Przepis na piernik staropolski zawsze wydaje się być skomplikowany, ale to tylko pozory. Oczywiście jest to piernik, który wymaga czasu, ale czego się nie robi dla smakowitego efektu? Ciasto wymaga leżakowania przez około 6 tygodni, by móc zająć się jego wykańczaniem. W wielu przepisach na piernik staropolski, do jego przełożenia wykorzystuje się konfiturę. Ten przepis na piernik staropolski jest troszkę inny, ponieważ ciasto wzbogacone jest dodatkiem kawowej masy, której smak wspaniale komponuje się z korzennym. Masa jest lekka i puszysta, a całość doskonale skomponowana.
Piernik:
Do garnka przekładam miód, cukier, masło i podgrzewam aż cukier rozpuści się. Zdejmuję z palnika i studzę. Jak masa będzie letnia przesiewam do niej mąkę, dodaję sodę, mleko, jajka, sól, przyprawę do piernika. Ciasto zarabiam mikserem, jest klejące i ciężko zarobić rękoma. Ciasto przekładam do misy szklanej, przykrywam folią spożywczą w której robię dziurki i tak wstawiam do lodówki na 6 tygodni. Ciasto w tym czasie zrobi się twarde, dlatego podczas jego wyrabiania nie dosypujemy więcej mąki, a jest luźne, bo tak ma być. Po okresie leżakowania przekładam na stolnice podsypaną mąką i wałkuję na wymiar blaszki 24x24 cm. Przy okazji wycinam kilka małych gwiazdek i piekę je też do dekoracji. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół około 20 minut. Jak przestygnie nasączam piernik winem.
Krem kawowy warstwa I:
Mascarpone, kremówkę, puder, przekładam do misy i ubijam. Kawę rozpuszczalną i ziarnistą zaparzam razem w 1/4 szklance gorącej wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Odstawiam do przestudzenia. Jak będzie lekko ciepła wlewam do śmietany i miksuję razem. Krem wykładam na piernik i wstawiam do lodówki.
Galaretka kawowa:
Kawę rozpuszczalną zaparzam w szklance wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dodaję do gorącej kawy. Odstawiam do schłodzenia. Wylewam kawę na krem i wstawiam aż stężeję się do lodówki.
Krem kawowy warstwa II:
Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Kawę zaparzam w gorącej wodzie. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Jak lekko przestygnie dodaję do śmietany cały czas miksując. Krem wykładam na galaretkę kawową.
Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Jeszcze płynną przekładam do woreczka, nacinam koniec i robię kratkę z czekolady na cieście. Dekoruję gwiazdkami i orzechami.