Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak gong bao wg Piotra Ogińskiego
Kurczaka kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm, solimy, dodajemy do niego sos sojowy, ocet, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do dań kuchni chińskiej oraz chili, całość dokładnie mieszamy i tak zamarynowanego kurczaka odstawiamy.
Kiedy kurczak się marynuje nagrzewamy naszego woka, aż zacznie bardzo mocno dymić oraz przygotowujemy sos: w miseczce łączymy ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy jasny i ciemny, oraz cukier. Kiedy wok jest bardzo mocno nagrzany wlewamy olej, pieprzymy, dodajemy chili, imbir oraz czosnek, całość mieszamy i podsmażamy przez kilka sekund, po czym wrzucamy kurczaka, którego smażymy przez 2-3 minuty cały czas mieszając.
Kiedy kurczak jest podsmażony dodajemy orzeszki ziemne, cebulkę dymkę i zalewamy całość sosem oraz resztą marynaty i gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając, aż sos nabierze ładnej konsystencji. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Smacznego!
A jeśli kochasz dania kuchni chińskiej to sprawdź przepis na kurczaka w sezamie!