Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z tofu
Leczo z tofu - wegetariańska wersja tego popularnego dania. Żeby przyrządzić smaczne tofu potrzeba różnokolorowe papryki, cebula, pomidory i cukinia. Tofu jest tu białkowym dodatkiem.
Leczo z tofu - krok po kroku:
Dużą cukinię umyć i pokroić w kostkę. Jeśli ma twardą skórę to dodatkowo oskrobać. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
W rondlu umieścić cebulę, cukinię i podlać sosem pomidorowym. Dolać ok. 300 ml wody i dusić na małym ogniu. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz liście lubczyku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, sosem sojowym i ostra papryką i oregano.
Po ok. 15 minutach, kiedy warzywa już zmiękną dodać pokrojone w kostkę tofu i dusić jeszcze razem ok. 10- 15 minut. Podawać na ciepło.