Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy z malinami rumowymi, DS XX odc. 11
Marzysz o deserze, który rozpływa się w ustach, jednocześnie oferując niezwykłe doznania smakowe? Przepis na mus czekoladowy z pianką z jajek jest właśnie tym, czego szukasz! Zrób sobie przyjemność i zanurz się w królestwie czekoladowych uniesień, z nutą świeżości malin i porzeczek oraz delikatnym akcentem pikantnego chili. Gotowy? Przejdźmy do dzieła!
Jak przygotować mus czekoladowy:
Kostki czekolady wrzucamy do garnka i roztapiamy w niskiej temperaturze, aby czekolada się nie rozważyła i nie przypaliła. Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Czekamy do roztopienia i mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy szczyptą chili pieprz cayenne Prymat.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka wkładamy do dużej miski i wsypujemy cukier i cukier z wanilią Prymat. Ubijamy powoli za pomocą miksera aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach na sztywno. W kolejnej misce ubijamy białka (możemy dodać szczyptę soli) zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy aż piana będzie sztywna.
Łączymy składniki: roztopioną czekoladę dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy ubitą śmietanę i szybko mieszamy łyżką do połączenia składników. Partiami dodajemy pianę z ubitych białek. Mieszamy łyżką i dodajemy kolejną porcję piany. Jeśli potrzeba, możemy na niskich obrotach mieszać mikserem. Gotowy mus wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Do garnka wkładamy maliny, wlewamy rum i podgrzewamy. Przyprawiamy cukrem ze skórką cytryny Prymat. Dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki i podgrzewamy 2-3 minuty.
Z lodówki wyciągamy schłodzony mus. Do miski wlewamy wrzącą wodę i zanurzamy dwie łyżki. Za pomocą łyżek formujemy kulki. Posypujemy pistacjami i podajemy z sosem malinowo porzeczkowym. Dekorujemy pokruszonymi bezami.