Przepis i sposób przygotowania na: Obiad: Burgery z kotletem z kaszy jaglanej i fasoli
Burger w wersji wegańskiej sprawia, że typowy fast food może okazać się zdrowy, a równie pyszny! W tym przepisie można znaleźć wiele popularnych w wegańskiej kuchni składników, które w ciekawy sposób odtwarzają te amerykańską klasykę, czyli burgera. Odpowiednikiem mięsa jest tu połączenie kaszy jaglanej, kukurydzy, cebuli, płatków owsianych i przecieru pomidorowego z kilkoma dodatkami.
1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
2. Cebulę obierz i posiekaj.
3. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zblenduj połowę fasoli na gładką masę.
4. Nasiona słonecznika oraz płatki owsiane zmiel w młynku lub rozdrobnij w blenderze.
5. Kaszę, fasolę, kukurydzę, cebulę, nasiona, płatki, koncentrat, tłuszcz oraz przyprawy przełóż do miski i wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.
7. Pieczywo przekrój na pół i posmaruj ketchupem.
8. Pomidora oraz ogórka umyj i pokrój na plastry.
9. Na dolnej połówce ułóż sałatę, warzywa oraz kotleta. Przykryj drugą połówką bułki i przełóż na talerz.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.