Przepis i sposób przygotowania na: Obiad: Papryka faszerowana soczewicą, ryżem, pomidorami oraz jarmużem
Papryka faszerowana w wersji wegańskiej to bogactwo składników odżywczych i zdrowych składników. Mamy tu jarmuż, soczewicę, brązowy ryż, a także smakowite przyprawy, które nadają potrawie głębi smaku.
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
2. Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
3. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne.
4. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
5. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory, jarmuż oraz przyprawy i duś przez około 10 minut. Dodaj ryż, soczewicę i wymieszaj.
7. Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 30 minut.
8. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pestkami.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.