Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika i łopatki Zewy
Smalec roztopić w garnku.
Do garnka włożyć kawałki królika i podsmażyć.
Potem dodać łopatkę i cebulę i też podsmażyć, pod koniec dodać ząbki czosnku.
Gdy mięso się podsmaży wlać do garnka wodę, dodać trochę soli i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, na chwilę przed końcem duszenia dodać wątróbkę.
Gdy będzie miękkie wyjąć je z garnka razem z cebulą, czosnkiem i wątróbką, przestudzić i obrać królika z kości.
W wywarze z duszenia mięsa namoczyć bułki.
Wszystkie mięsa i cebule z czosnkiem zmielić na najdrobniejszym sitku.
Potem dodać jajka i pozostałe przyprawy i wymieszać masę na pasztet, którą następnie rozdzielić do foremek.
Wierzch posypać bułką tartą i wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pasztet 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić pasztety.
Przechowywać w lodówce.
Pasztet można zamrozić.