Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z pieczonego królika w słoiku
Wątróbkę z królika oczyścić i umyć, pokroić w drobniejsze kawałki. Cebule obrać i posiekać. Na łyżce masła zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej wątróbkę i smażyć jeszcze przez chwilę.
Tuszkę z królika umyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Królika natrzeć solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Czosnek, marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w naczyniu z królikiem. Piec pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 C, a następnie odkryć mięso i piec jeszcze przez pół godziny. Po upieczeniu królika przestudzić.
Ostudzone mięso, warzywa, boczek i usmażoną wątróbkę z cebulą dwukrotnie zmielić przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, który wytopił się z mięsa oraz doprawić jeszcze solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
Nakładać ciasno do słoików. Pasteryzować przez godzinę od zagotowania. Ostudzić słoiki i przechowywać w lodówce. Smacznego!