Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona biała kiełbasa z chrzanem jabłkowym
Biała kiełbasa to mięso, które najczęściej serwowane jest podczas Świąt Wielkanocnych. Taka tradycja kultywowana jest na polskich, wielkanocnych stołach od lat. Najciekawszym przepisem jest ten na pieczoną białą kiełbasę podlaną piwem z dodatkiem chrzanu jabłkowego. Bardzo prosty przepis na danie, które jest podzielne, pyszne i idealnie wpisuje się w wielkanocne menu.
Do tego przepisu proponujemy małe cienkie kiełbaski białe.
1. Kiełbaski i pokrojoną w piórka cebulę wyłożyć na brytfannę podlać piwem, dodać masło, szczyptę soli i majeranek.
2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec około 30-40 minut.
3. Upieczoną kiełbasę wyjąć z piekarnika. Doprawić do smaku solą, pieprzem grubo mielonym.
Na półmisek wyłożyć kiełbaski i podawać z chrzanem jabłkowym Smak.