Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gruszki ze słodkim serkiem, DS XX odc. 40
Pomysł na deser ze składników, które być może masz już nawet w swojej kuchni! Wystarczy chwila-moment, a powstanie naprawdę pyszny, słodki przysmak, który trafi w gusta i tych młodszych, i starszych. Pieczone gruszki z ulubionymi dodatkami są proste w wykonaniu, a przy tym niesamowicie smakowite.
Jak przygotować pieczone gruszki?
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy pestki. Do garnka wlewamy Porto, powoli podgrzewamy i wsypujemy cukier. Laskę wanilii Prymat kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Do garnka wrzucamy laskę, a nasionka zostawiamy na później. Obieramy i dodajemy świeży rozmaryn. Przyprawiamy Imbirem mielonym Prymat i Kardamonem Prymat. Dodajemy pokrojone gruszki, podgrzewamy kilka minut. Gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną sosu. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 8-10 minut. Do sosu, który pozostał w garnku dodajemy zimne masło i mieszamy za pomocą rózgi, podgrzewamy na małej mocy aż masło się rozpuści.
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy pestki. Do garnka wlewamy Porto, powoli podgrzewamy i wsypujemy cukier. Laskę wanilii Prymat kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Do garnka wrzucamy laskę, a nasionka zostawiamy na później. Obieramy i dodajemy świeży rozmaryn. Przyprawiamy Imbirem mielonym Prymat i Kardamonem Prymat. Dodajemy pokrojone gruszki, podgrzewamy kilka minut. Gruszki wyjmujemy do naczynia żaroodpornego z odrobiną sosu. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 8-10 minut. Do sosu, który pozostał w garnku dodajemy zimne masło i mieszamy za pomocą rózgi, podgrzewamy na małej mocy aż masło się rozpuści.
Ciasteczka kruszymy i wykładamy na talerzu. Gruszki wyjmujemy z piekarnika i układamy na wierzchu. Polewamy sosem i podajemy z serkiem.