Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone gruszki ze słodkim serkiem, DS XX odc. 40

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczone gruszki z serkiem i kruszonymi ciasteczkami to świetny pomysł na deser. Składniki są łatwo dostępne, a całość przygotujesz w mgnieniu oka!

Składniki:

gruszki 4 sztuki
cukier 50 g
rozmaryn świeży 2 gałązki
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
wanilia laska Prymat 1 sztuka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
porto 1/2 litra
serek śmietankowy 85 g
pistacje 100 g
ciastka 50 g
masło zimne 1 łyżeczek

Porada

W tym przepisie możecie użyć dowolnych, ulubionych ciasteczek - korzennych, z kawałkami czekolady, herbatników.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gruszki ze słodkim serkiem, DS XX odc. 40

Pomysł na deser ze składników, które być może masz już nawet w swojej kuchni! Wystarczy chwila-moment, a powstanie naprawdę pyszny, słodki przysmak, który trafi w gusta i tych młodszych, i starszych. Pieczone gruszki z ulubionymi dodatkami są proste w wykonaniu, a przy tym niesamowicie smakowite. 

Jak przygotować pieczone gruszki?

1

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy pestki. Do garnka wlewamy Porto, powoli podgrzewamy i wsypujemy cukier. Laskę wanilii Prymat kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Do garnka wrzucamy laskę, a nasionka zostawiamy na później. Obieramy i dodajemy świeży rozmaryn. Przyprawiamy Imbirem mielonym Prymat i Kardamonem Prymat. Dodajemy pokrojone gruszki, podgrzewamy kilka minut. Gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną sosu. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 8-10 minut. Do sosu, który pozostał w garnku dodajemy zimne masło i mieszamy za pomocą rózgi, podgrzewamy na małej mocy aż masło się rozpuści.

2

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy pestki. Do garnka wlewamy Porto, powoli podgrzewamy i wsypujemy cukier. Laskę wanilii Prymat kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Do garnka wrzucamy laskę, a nasionka zostawiamy na później. Obieramy i dodajemy świeży rozmaryn. Przyprawiamy Imbirem mielonym Prymat i Kardamonem Prymat. Dodajemy pokrojone gruszki, podgrzewamy kilka minut. Gruszki wyjmujemy do naczynia żaroodpornego z odrobiną sosu. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 8-10 minut. Do sosu, który pozostał w garnku dodajemy zimne masło i mieszamy za pomocą rózgi, podgrzewamy na małej mocy aż masło się rozpuści.

3

Ciasteczka kruszymy i wykładamy na talerzu. Gruszki wyjmujemy z piekarnika i układamy na wierzchu. Polewamy sosem i podajemy z serkiem.

Jeśli tylko masz dojrzałe, słodkie gruszki - wykorzystaj je właśnie w tym przepisie. Eksperymentuj z różnymi rodzajami ciasteczek i odkryj różne wersje smakowe tego deseru!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak