Przepis i sposób przygotowania na: Piernik ekspresowy
Sami wiecie, że przepisów na korzenne ciasta jest wiele. Ale co zrobić, kiedy święta tuż, tuż, a dobrego piernika brak? Wystarczy sięgnąć po przepis na piernik ekspresowy, który jak sama nazwa wskazuje robi się bardzo szybko. W świątecznej gorączce takie przepisy często ratują gospodynie z opresji, dlatego warto go mieć zawsze pod ręką. Ciasto na wilgotny piernik ekspresowy robi się w jednym naczyniu - misce, dzięki czemu nie tylko szybko przygotujemy ciasto, ale też zadbamy o porządek w kuchni.
1. Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać.
2. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy.
3. Do ubitych jajek (cały czas ubijając) dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników.
4. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować.
5. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
6. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka.
7. Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik.
8. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.