Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa ciuchcia pod choinkę
Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierników? Wystarczy jedynie pomysł na piernikową konstrukcję, a później będzie już z górki! Najlepiej rozpocząć przygotowywanie piernikowej ciuchci od przygotowania foremek niezbędnych do zbudowania z ciasta elementów pociągu. Następnie należy przygotować ciasto na ozdoby świąteczne z pierników i wyciąć kształty za pomocą form. Jako, że w piernikowej ciuchci zawiera się kilka elementów półokrągłych - warto nadać im odpowiedni kształt kładąc kawałki ciasta (zaraz o upieczeniu) na walcowaty przedmiot np. szklankę. Ozdoby świąteczne z pierników zaraz po upieczeniu są plastyczne, dlatego nie można o tym zapomnieć. Kiedy już wystygną staną się twarde i nie będą plastyczne.
Kroki postępowania
Zacznij od przygotowania szablonu z grubej tektury. Następnie przygotuj ciasto.
W rondelku roztop margarynę i miód, dodaj cukier i mieszaj, aż on się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
Do miski włóż przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, dodaj przestudzona zawartość rondelka i bardzo dokładnie zmiksuj na gładką masę.
Gdyby masa okazała się zbyt gęsta dodaj dodatkową łyżkę płynnego miodu i zmiksuj.
Ciasto rozwałkuj do grubości około 5 mm i wycinaj ostrym nożem poszczególne elementy pociągu według szablonu.
Najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aby uniknąć uszkodzenia elementów w czasie ich przenoszenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, z wyjątkiem elementu przeznaczonego na dach lokomotywy, który jeszcze ciepły ułóż na kubku lub szklance i pozostaw do ostygnięcia. W ten sposób uzyskasz wypukły kształt daszku.
Poszczególne elementy pociągu ozdabiaj i sklejaj bardzo gęstym lukrem.
Białko utrzyj dodając partiami 2 szklanki cukru pudru na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody i bardzo dokładnie wymieszać.
Jeśli na dłużej przerywasz pracę, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu.
Do dekorowania i sklejania możesz wykorzystać rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób.
Gotową ciuchcię z wagonikami ustaw z dala od źródła wilgoci. Bardzo dobrym miejscem są okolice kominka lub grzejnika. Wagoniki wypełnij ulubionymi smakołykami osoby, dla której pociąg jest przeznaczony. Mogą to być drobne ciasteczka, pierniczki, bakalie, suszone jabłka czy inne przysmaki.