Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe witraże ośnieżone
Pierniki:
Masło, syrop klonowy, cukier brązowy przekładam do garnka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Mieszam cały czas. Zdejmuję z ognia syrop i studzę.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, kakao, jajko.
Mieszam mikserem. Wolnym strumieniem wlewam syrop i cały czas mieszam mikserem. Ciasto zagniatam rękoma. Może wydawać się luźne, ale takie ma być. Wstawiam do lodówki, na trzy godziny wtedy stwardnieje.
Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto cienko na 2 mm. Foremką w kształcie serca i szklanką wycinam pierniki. W połowie pierników wycinam serca a w drugiej połowie gwiazdki małymi foremkami. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni góra dół. Pierniki układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę około 5-7 minut aż się lekko zarumienią.
Dekoracja:
Lukier robię z pudru, białka i soku z cytryny. Przekładam do tylki i dekoruję nim każdy piernik z wycięciem na około. Od razu posypuję wiórkami kokosowymi zanim lukier zastygnie.
Konfiturę zmiksowałam blenderem, bo miała kawałki owoców. Pierniki całe smaruję konfiturą, przykładam piernik z wycięciem i sklejam.