Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka faszerowane szynką, pieczarkami i serem pleśniowym
Sos:
Posiekać szczypiorek, zmiażdżyć czosnek. Wszystkie składniki sosu połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Marynata:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, nacieramy osuszone i nacięte wzdłuż piersi z kurczaka.
Farsz:
Pokroić drobno szynkę, pieczarki, cebulę, czosnek, suszone pomidory. Na patelni na rozgrzanym maśle smażymy szynkę, pieczarki, cebulę, czosnek i doprawiamy do smaku. Ostudzone pieczarki z szynką przekładamy do miski dodajemy pokruszony ser pleśniowy, pomidory, kapary, natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Farszem nadziewamy marynowane piersi z kurczaka, spinamy wykałaczką, smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor, układamy w pojemniku żaroodpornym i wkładamy do pieca na 10-15 minut temperaturze 180°C.
Po wyciągnięciu układamy mięso na desce na około 5 minut i kroimy w plastry. Podajemy z domowym sosem czosnkowym.