Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, to:
- pyszny, szybki obiad - polędwiczki wieprzowe nie wymagają długiego duszenia i możesz je zamarynować dzień wcześniej ;)
- możesz je podać z delikatnym purée z ziemniaków, ryżem lub makaronem, np. penne
- prosty i smaczny przepis, świetny dla początkujących kucharzy;)
1. Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, dodajemy do nich odrobinę oleju, plasterki czosnku, majeranek, mieloną paprykę, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, po 2 minutach dorzucamy pieczarki, smażymy tak długo, aż odparuje a nich woda. Lekko rumienimy i przekładamy na talerz.
3. Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i krótko smażymy polędwiczki (razem z plasterkami czosnku). Do mięsa dodajemy pieczarki, bulion i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
4. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeżeli jest potrzeba. Podajemy np. z purée z ziemniaków.