Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem
Pulpety w sosie beszamelowym to ciekawa i smaczna wariacja tradycyjnego dania mięsnego. Cały sekret tego dania to odpowiednio przygotowany sos beszamelowy, który nie może posiadać grudek i powinien być odpowiednio doprawiony. Jak przygotować pulpety w sosie beszamelowym? Przeczytaj koniecznie ten przepis do końca.
Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami.
Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.