Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie z brukselką
Brukselki obrać z wierzchnich liści, naciąć głąb na krzyż i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru.
2.
Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i przypraw. Wyrobić na gładką masę. Z mięsa formować kulki, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
3.
W garnku zagotować wodę (lub bulion) i wrzucić usmażone pulpety, podgotować 10 minut, dodać brukselkę, a następnie koncentrat pomidorowy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Wymieszać do zgęstnienia, zagotować, doprawić do smaku. Podawać np. z kaszą jęczmienną lub makaronem. Smacznego :)