Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w galarecie

3.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś 1 kilogram
marchewki 2
seler korzeniowy 8 dag
seler naciowy 2 gałązki
pory 2
pietruszka 1
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
liście laurowe 2
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Do przybrania:

jajko ugotowane na twardo 1
zielenina

Do smaku:

krem chrzanowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w galarecie

Ryby oczyścić, opłukać i odsączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć całe ryby (z głowami), warzywa oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 20-25 min. Potem ryby ostrożnie wyjąć, odsączyć, zdjąć z nich skórę, podzielić na małe części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i odłożonymi gałązkami zieleniny. Wywar, w którym gotowały się ryby, przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić. Ryby zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawać z cytryną i Kremem chrzanowym Smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak