Przepis i sposób przygotowania na: Ryż do obiadu (wersja na słodko)
Bardzo ciekawy, autorski przepis R'N'G Kitchen na ryż do obiadu na słodko. Powstał z potrzeby chwili, aby nie marnować produktów takich jak zalewa z owoców liczi. Wyszło znakomicie! Taki przepis na ryż do obiadu warto zapisać, szczególnie gdy przygotujecie danie kuchni orientalnej. Ryż do obiadu przygotowany dokładnie według przepisu ma oryginalny smak, a jego delikatna słodycz wspaniale współgra z daniami ostrymi.
Ryż gotujemy maksymalnie 10 min, odcedzamy.
Szalotki siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do woka wlewamy olej, podsmażamy szalotki z marchewką. Wrzucamy ryż, dodajemy sosy, chwilę podsmażamy, wlewamy syrop i dusimy bez przykrycia (cały czas mieszając), do odparowania całego płynu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.