Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka rzymska
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy olej ze słodką musztardą, dodajemy zioła sycylijskie, wkładamy kawałki kurczaka i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania (można na dłużej).
KROK 2. Po tym czasie smażymy kurczaka na lekko złoty kolor. Na talerzach układamy liście sałaty rzymskiej, pokrojonego w plastry ogórka oraz lekko skropione cytryną kawałki awokado. Dodajemy także usmażone kawałki kurczaka, ser roquefort oraz pestki dyni.
KROK 3. Do małego słoiczka wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, miód gryczany oraz musztardę. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.