Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z burratą, DS XX, odc. 13
Przepis na pyszną, ale nie sprawiającą problemów w przyrządzeniu, sałatkę zawsze jest w cenie. Ta sałatka jest zrobiona z grillowanych warzyw: papryki, cukinii oraz groszku cukrowego w strączkach. Całość wieńczy kulka kremowej burraty oraz sos z domowego pesto.
Jak zrobić sałatkę z grillowanych warzyw z burratą, krok po kroku?
Obrywamy listki pietruszki z gałązki i siekamy. Wrzucamy posiekaną pietruszkę i orzechy do blendera. Rozgniatamy czosnek i siekamy. Do blendera wrzucamy posiekany czosnek, wlewamy oliwę i blendujemy. Na koniec dodajemy starty twardy ser dojrzewający i przyprawiamy solą. Miksujemy kilka sekund do zmieszania się składników.
Cukinię kroimy na cienkie plasterki, a następnie na połówki. Na patelnię grillową dodajemy odrobinę oliwy. Grillujemy cukinie z dwóch stron, solimy. Na osobnej patelni dodajemy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy groszek cukrowy, solimy. Pieczoną czerwoną paprykę kroimy w paski. Do miski wrzucamy paprykę, cukinię i groszek. Do sałatki dodajemy oliwę i przyprawiamy estragonem, solą, pieprzem i chili pieprz cayenne. Delikatnie mieszamy i odstawiamy sałatkę.
Do formy wsypujemy migdały i solimy. Funkcja pieczenia góra-dół, czas pieczenia 5-6 minut, temperatura: 150 stopni.
Na talerz wykładamy roszponkę, a następnie sałatkę i posypujemy migdałami. Burattę nacinamy na środku i układamy na górze. Pieprz kolorowy ziarnisty ucieramy w moździerzu. Gotowe danie polewamy pesto i posypujemy utartym pieprzem. W razie potrzeby dodajemy szczyptę soli na burattę.