Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami
Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami z sosem vinegret to
- zdrowe, dietetyczne danie wegetariańskie
- lekka, pożywna przekąska
- świetny pomysł na drugie śniadanie lub danie główne
- pyszny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców
KROK 1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Bób gotujemy al dente w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i obieramy z łupin.
KROK 2. Na talerze wykładamy świeże liście szpinaku, bób, porzeczki, pokrojone pomidorki koktajlowe (malinowe), jajka oraz czerwoną cebulkę. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.