Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków

5.0
(1164)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prosta sałatka z tuńczykiem, jajkiem, ogórkiem konserwowym i majonezem. Poza tym w przepisie znajduje się kukurydza i szczypiorek. Jest to najlepsza sałatka z tuńczykiem, jaką zdarzało mi się jeść. 

Składniki:

tuńczyk w sosie własnym 2 (ok. 340 g) puszki
jajko 3-4 szt.
ogórki konserwowe 3-4 szt.
kukurydza 1 (ok. 170g) puszka
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
szczypiorek 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku

Porada

Przygotuj sałatkę kilka godzin przed podaniem i schłódź w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków

Ten przepis to:

- prosta sałatka z tuńczykiem i jajkami;

- ekonomiczne, pożywne danie;

- sałatka z tuńczykiem jest dobra na każdą okazję;

- ogórki konserwowe możesz zamienić na kiszone;

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków to pyszna i pożywna propozycja na lekki posiłek lub przekąskę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować jaj ugotowanych na twardo, kukurydzy z puszki, tuńczyka w kawałkach z puszki (w oleju lub sosie własnym), ogórków konserwowych lub kiszonych, jogurtu, majonezu, szczypiorku i przypraw.

Do przygotowania sałatki z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków użyj tuńczyka z puszki w kawałkach. W przepisie użyto 2 puszek standardowych, każda po 170 gramów ryby. Sałatka będzie się lepiej prezentować. Co zrobić, jak nie masz tuńczyka? Możesz dodać ugotowane lub usmażone krewetki, ciecierzycę z puszki lub kawałki usmażonego kurczaka.

1. Jajka gotujemy na twardo - ok. 10 minut od zagotowania się wody, studzimy i obieramy.
Tuńczyka (najlepiej w kawałku) i kukurydzę odsączamy z zalew.

2. Ogórki (konserwowe lub kiszone) i jajka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski.

3. Dodajemy kukurydzę, majonez, jogurt, posiekany szczypiorek, tuńczyka. Delikatnie łączymy składniki. (Ja dodaję tuńczyka na sam koniec, bo lubię widoczne kawałki). 

4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.

5. Sałatkę schładzamy lub podajemy od razu.

Smacznego!

PS. Sałatka może być także z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym.

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków - zawiera ogórki konserwowe, ale tak naprawdę możesz użyć również ogórków kiszonych. Wówczas pomiń sól, ponieważ kiszone ogórki mają słony smak. Sałatka z nimi będzie również nieco bardziej kwaskowa niż z ogórkami konserwowymi, które maja bardziej octowy i słodkawy smak.

Jeśli chcesz zastąpić kukurydzę (lub po prostu nie masz jej w domu), użyj marchewki lub papryki czerwonej. W przepisie użyto puszki kukurydzy o wadze 170 gramów, ale może być nieco większa puszka (200g). Kukurydza w tej sałatce chrupie, dodaje słodkości i ładnie wygląda, więc powyższe składniki doskonale ją zastąpią.

Szczypiorek dodajemy do sałatki, aby zyskała charakter. Nie masz szczypiorku? To nie problem - możesz dodać drobniutko pokrojoną cebulę czerwoną - ma łagodniejszy smak. Możesz również dodać zwykłą cebule, ale uwaga - będzie mocno wyczuwalna w sałatce, dlatego możesz pokrojoną cebulę sparzyć i ostudzić przed dodaniem do sałatki.

W tym przepisie sos robimy z jogurtu i majonezu, dzięki temu jest lżejszy, ale dla zwolenników cięższych smaków sos może być zrobiony z majonezu.

Sałatkę z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, delikatnie wymieszać wszystkie składniki, w tym sos, i schłodzić. 

Niezbędnym składnikiem jest pieprz czarny - najlepiej świeżo zmielony. To on dodaje charakteru daniu i podkreśla smak składników. Ma charakterystyczny, ostry smak, który dodaje intensywności i zwiększa wrażenie smakowe dania. Ponadto, pieprz czarny może mieć korzystny wpływ na trawienie, ponieważ działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych. Odpowiednie trawienie jest ważne dla prawidłowego wchłaniania składników odżywczych z posiłków, w tym z sałatki.

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków to proste i smaczne danie na imprezę, stół świąteczny, kolację, lunch do szkoły, piknik. Można łatwo zmienić jej składniki dostosowując do indywidulanych preferencji smakowych.

 

Lubicie sałatkę grecką?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jss 01.12.2023 14:14
średnio ekonomiczna ze względu na ceny tuńczyka, ale smaczna. dodałam paprykę czerwoną i żółty ser w kosteczkach - polecam
Anika 24.11.2023 15:34
Ja dodaje jeszcze 2 woreczki ryżu
kama 17.05.2023 01:25
czy myslicie ze nadal bedzie fajna jak zamienie kukurydze na papryke ?
Mateusz 29.01.2023 12:43
Na prawdę dobry przepis , polecam :)
Ola Golebiewska
Ola Golebiewska 27.03.2019 12:50
Polecam dodać do tego jeszcze jabłko :)
Margo1 09.01.2015 08:30
chyba dzisiaj zrobię
Kejti 09.03.2014 22:04
Fajna sałatka i apetycznie wygląda :-)
Ania84 02.03.2014 09:51
ale ladnie się prezentuje aż mam ochotę na to cudo :)
halina17 01.03.2014 23:56
Dobra sałatka.
Kuchenka 01.03.2014 23:00
smaczne to!
Izabela9 01.03.2014 21:47
Bardzo fajna sałatka ;)
Megg 01.03.2014 21:38
Przepyszna sałatka
DorotaZ 01.03.2014 21:33
Pyszna sałatka:)
Patriszja
Patriszja 01.03.2014 20:44
ojjj przepraszam chciałam dać plusa do komentarza "tomek18" a dałam przez przypadek minusa.... :(
Patriszja
Patriszja 01.03.2014 20:43
bardzo lubię taką sałatkę dla tego że jest w niej tuńczyk który nadaje smaku wszystkim warzywom :0
tomek18 01.03.2014 20:35
bardzo smaczna sałateczka
Monika-twin 01.03.2014 20:29
Bardzo lubie takie sałatki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak