Przepis i sposób przygotowania na: Sok i dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony
Z owoców czarnej porzeczki można zrobić sok i dżem. Pozostałe po parowaniu owoce zagotowujemy z cukrem jeszcze raz i mamy pyszne dżem domowej roboty.
Sok z czarnej porzeczki niskosłodzony:
Owoce czarnej porzeczki oczyszczamy, odrywamy ogonki i dokładnie płuczemy.
Przekładamy do dużego rondla z grubym dnem.
Zasypujemy cukrem trzcinowym i stewią, odstawiamy na kilka godzin.
Następnie gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Odstawiamy na godzinę, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przecedzamy przez gęste sito. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 30 min. Odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Dżem z czarnej porzeczki:
Pozostałe po soku porzeczki wkładamy z powrotem do rondla (możemy dosłodzić), smażymy ok. 1 godz na małym ogniu. Przekładamy do słoiczków i dalej postępujemy tak jak z sokiem.
Smacznego :)