Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

4.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jak zrobić beszamel krok po kroku? Przeczytaj dokładnie ten przepis i postępuj krok po kroku, aby uzyskać idealny sos beszamelowy. 

Składniki:

masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 1/2 szkl
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

Jak zrobić sos beszamelowy krok po kroku - tego dowiesz się z tego przepisu.

Zanim zaczniesz przygotowywać sos beszamelowy zacznij od przeczytanie przepisu. Przygotowanie idealnego sosu beszamelowego wymaga cierpliwości i dokładności, ale efekt jest tego wart. Będziesz cieszyć się kremowym, gładkim i aromatycznym sosem, który doskonale uzupełni wiele potraw.

Sos beszamelowy przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Jest znakomity np. do lazanii.
1. W rondelku rozpuszczamy masło.

2. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy.

3. Wlewamy porcjami mleko, cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

4. Uważajmy, aby nie było grudek.

Gdy sos będzie gęsty, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Dania z beszamelem, które warto wypróbować:

Kalafior w sosie beszamelowym

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

Lazania z beszamelem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pawlus14 11.03.2015 22:36
super sosik
margaret 25.02.2014 18:18
dobry sos))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak