Przepis i sposób przygotowania na: Stek z selera
Steki z selera to:
- proste danie do przygotowania w około 30 minut
- ciekawa alternatywa dla steków z mięsa
- pomysł na smaczny, wegetariański obiad
1. Seler dokładnie umyć. Po pokrojeniu na plastry wybrać i użyć do steków największych krążków. Podgotować je w osolonej wodzie przez około 5 minut.
2. Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Zmniejszyć gaz, położyć plastry selera, posolić je i popieprzyć. Steki smażyć przez około 4 minut z jednej strony i około 3 minuty z drugiej strony.
3. W czasie smażenia steków przygotować pesto. Do blendera wrzucić bazylię, ząbki czosnku, sól, orzeszki i oliwę. Zmiksować na prawie gładką masę i przełożyć do miseczki.
4. Gotowe steki z selera polać pesto i udekorować kaparami Smak.