Przepis i sposób przygotowania na: Tarta – snikers
Tarta snikers to tarta, której spód jest z kruchego ciasta, wypełnionego masą krówkową z orzechami arachidowymi i polana roztopioną czekoladą. Wypiek dla wielbicieli karmelu, orzechów i kruchego ciasta.
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy śmietanę, masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy je około 30 minut w lodówce i wykładamy nim formę na tarte.
2. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 180°C).
Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
3. Na wystudzone ciasto wykładamy masę „snikersową”.
4. Masa snikersowa: Orzeszki przekładamy do miski, mieszamy razem i dokładamy do nich masę krówkową. Całości dokładnie łączymy. Wykładamy na upieczone ciasto kruche.
Polewamy roztopioną czekoladą (czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do rondelka, podlewamy mlekiem i rozpuszczamy cały czas mieszając).