Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z serem i cukinią i pomidorem
Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki , szybko zagniatamy ciasto.
Wałkujemy i przekładamy do wysmarowanej formy o średnicy 29 cm.
Nakłuwamy widelcem i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Potem podpiekamy w temperaturze 185 *C ok. 12 minut.
Farsz :
Białka ubijamy z solą, łączymy z rozgniecionym serkiem.
Masę wykładamy na podpieczony spód.
Cukinię i pomidory myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na masie serowej.
Kulki mozzarelli owijamy w plastry salami i układamy na środku, dokładamy oliwki. Resztę mozzarelli przecinamy na pół i układamy na brzegu.
Całość lekko oprószamy solą i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy na górną półkę piekarnika nagrzanego do 190 *C na ok. 15 minut.