Przepis i sposób przygotowania na: Wino z owoców aronii
Wino z aronii jest świetną propozycją do wykorzystania tych popularnych w Polsce owoców. Jeśli uprawiasz aronię w swoim ogródku, to w kilku prostych krokach możesz przygotować właśnie ten napój!
Owoce aronii najlepiej i najłatwiej jest przemielić przez maszynkę, bo są dość suche. Napełniamy balon do 3/4 objętości.
Wodę i cukier gotujemy i studzimy. Dajemy 25 dag cukru na litr wody.
Przygotowujemy matkę drożdżową według opakowania na kilka dni wcześniej (ja staram się robić wino bez tych udogodnień, ale nie zawsze to wychodzi, czasem trzeba sobie pomóc).
Zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy na 3-4 tygodnie, potem zlewamy znad osadu i znowu odstawiamy, aby się sklarowało na około 3-4 tygodnie.
Przelewamy do ciemnych butelek i gotowe!