Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienity domowy sos pomidorowy
sprawdzony, domowy sos pomidorowy
sos pomidorowy z warzywami
idealny do spaghetti lub zupy
Pomidory sparz, odcedź z wody, obierz ze skórki. Powycinaj także twarde środki i poprzekrawaj na połówki. Tak przygotowane pomidory wrzuć do garnka, zagotuj.
Od momentu zagotowania pomidorów gotuj je godzinę na małej mocy palnika i co jakiś czas przemieszaj. Odstaw do wystudzenia, a następnie zblenduj na gładką masę.
Cebulę pokrój drobno i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem, podsmaż na rumiano. Seler, marchewki, pietruszkę obierz i pokrój na średnią kostkę. Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię z cebulką.
Przemieszaj wszystko, podsmażaj chwilę, następnie dodaj drobno pokrojone ząbki czosnku. Dopraw szczyptą soli i bazylii.
Na patelnię z warzywami wlej wodę, przemieszaj. Warzywa gotuj do miękkości. Masę pomidorową ponownie podgrzej, wsyp cukier, sól, paprykę, bazylię, wlej olej i przemieszaj.
Do garnka z gotującym się sosem pomidorowym wsyp warzywa z patelni, przemieszaj. Zagotuj.
Sos wlej do wyparzonych słoików, słoiki od razu pozakręcaj. Pasteryzuj przez 10-15 minut.
Życzę smacznego!